Wednesday, February 28, 2018

Cikla - idealna hrana za zimske mjesece

Približava se zima i ne preostaje nam ništa drugo nego prijeći na "zimsko" povrće - grickati mrkvicu, sjeckati kupus i guliti krumpire.

Ali ne zaboravimo ciklu - jedno od najboljeg povrća koje je dostupno u zimi!

Prema ayurvedi, cikla je namirnica koja ima zagrijavajuća svojstva, zbog toga je idealna hrana tijekom hladnih zimskih mjeseci.

Cikla je jedinstvena zbog visokog sadržaja antikancerogenih tvari i karotenoida.

Ovo povrće je također odličan izvor folne kiseline. Cikla je prepuna antioksidansa, koji štite organizam od prijevremenog starenja i pomažu u borbi protiv mnogih bolesti.

Betacijanin je pigment, koji daje cikli njezinu crvenu boju. Ovaj pigment se apsorbira u krv i povećava sposobnost krvi prenositi kisik i do 400 %.

Nemojte baciti lišće cikle. Ono je bogato beta-karotenom, folnom kiselinom, klorofilom, kalijem, vitaminom C i željezom.

Od lišća cikle možete napraviti zeleni kašasti sok ili ga pripremiti kao špinat.


Ljekovita svojstva cikle


Cikla je tradicionalni lijek za leukemiju. Ovo povrće sadrži aminokiselinu betain, koja ima antikancerogena svojstva. Terapija ciklom, koja podrazumijeva svakodnevno uzimanje soka od cikle ili sirove ribane cikle, ima pozitivan učinak protiv leukemije i mnogih drugih vrsta raka.

Redovito konzumiranje cikle pomaže protiv bolesti uzrokovanih oksidativnim stresom.

Vlakna, koja sadrži cikla, mogu smanjiti razinu kolesterola u krvi i do 40 %.

Poznato je da cikla normalizira krvni tlak.

Cikla pomaže u očuvanju elastičnosti arterija. Redovito konzumiranje cikle može spriječiti proširene vene.

Iako količina željeza, koju sadrži cikla, nije jako visoka, njegova kvaliteta je izvanredna. Željezo iz cikle je moćno sredstvo za čišćenje organizma od toksina i izgradnju krvi. Upravo zbog toga cikla je efikasna u liječenju mnogih bolesti, uzrokovanih toksinima.

Cikla se posebno preporučuje trudnicama zbog visokog sadržaja folne kiseline. Folna kiselina može spriječiti mnoge bolesti u novorođenčadi.

Sok od cikle stimulira rad jetre i žuči i sprečava zatvor.

Sok od cikle u kombinaciji sa sokom mrkve je odličan lijek za giht, bolesti bubrega i žučnog mjehura.

Poznato je da cikla može pomoći i kod mnogih drugih bolesti: glavobolje, zubobolje, dizenterije, krstobolje, kožnih problema, menstrualnih bolova itd.

Terapija sokom od cikle prema Rudolfu Breussu

Sok od cikle posjeduje moćna ljekovita svojstva. Ovaj sok je dio mnogih alternativnih metoda, posebice poznate terapije protiv raka Rudolfa Breussa.

Rudolf Breuss, alternativni liječnik iz Austrije, cijeli je svoj život posvetio pronalaženju najboljeg prirodnog lijeka protiv raka.

Napravio je poseban sok, koji je davao odlične rezultate u liječenju ove bolesti.

Uz pomoć svoje metode izliječio je više od 45.000 ljudi od raka i drugih teških bolesti.

Prema Breussu, rak može preživjeti samo uz pomoć bjelančevina, koje sadrži kruta hrana.

Zbog toga je razradio poseban post u trajanju od 42 dana, tijekom kojeg se piju samo čajevi i poseban sok od povrća čiji je glavni sastojak cikla.

Tijekom ova 42 dana stanice raka gladuju i umiru, dok se zdravlje kompletnog organizma poboljšava.

Breussov sok se pravi samo od ekološki uzgojenog povrća.

Sok se može pripremiti kod kuće od domaćeg povrća ili od sokova koje možete nabaviti u trgovinama zdrave hrane (preporučujemo sokove Biotta).


Sastav soka:

cikla (55%)
mrkva (20%)
celerov korijen (20%)
krumpir (3%)
rotkva (2%)

Moramo napomenuti da terapija protiv raka prema Rudolfu Breussu ne uključuje samo 42-dnevni post, nego i mnoštvo drugih čimbenika - kao što su: eliminacija svih otrova iz kuće, izbacivanje šećera iz prehrane, regulacija probave, fizička aktivnost itd.

Više o Breussovoj metodi možete pročitati na našem forumu ili u knjizi Rudolfa Breussa.


Napomena:

Ako odlučite uzimati sok cikle, nikada nemojte započeti s velikom količinom.

Sok od cikle je tako jak da tijekom čišćenja možete osjetiti vrtoglavicu. To je normalan znak eliminacije toksina iz organizma.

Pijte više vode da bi pomogli procesu čišćenja i postepeno povećavajte unos soka.


Kako konzumirati ciklu?

Ciklu možete konzumirati u kuhanom ili sirovom obliku. Tijekom kuhanja cikla na žalost gubi neke vrijedne sastojke, zbog toga sirova cikla ima najveća terapeutska svojstva.

Tijekom zimskih mjeseci popularna je kisela cikla, koju možete pripremiti i na sirovojelski način. Sirovu ciklu također možete naribati i dodati u vašu omiljenu salatu.

Isprobajte ove ukusne i neobične recepte sa ciklom, da biste unijeli raznovrsnost u vašu zimsku prehranu i poboljšali zdravlje!


- borsh - juha od cikle
- kisela cikla na sirovojelski način
- bogata ruska salata od cikle (na vegetarijanski način)
- pikantna cikla sa češnjakom

0 komentari:

Post a Comment