Patite li od grčeva i loše probave odmah nakon obroka, da li ste znali možete riješiti taj problem na jednostavan način koji je zapravo samo stvar navike?
Evo o čemu se radi, vrlo je jednostavno. Dobro sažvakati hranu prvi je korak prema dobroj probavi, kaže njemački gastroenterolog Martin Storr.
Dok crijeva uspješno rastvore većinu namirnica, hranu poput orašastih plodova i slične hrane treba prvo dobro sažvakati kako se ne bi “zaglavila” u crijevnim naborima, objašnjava Storr.
Postoje različite teorije o tome koliko dugo treba hranu žvakati. Neki sistemi savjetuju da se svaki zalogaj mora sažvakati 39 puta, drugi – 42, ali umjesto brojanja obratite pažnju na to kako će vaše tijelo podnijeti da hranu samo gutate. Stoga žvaćite dugo, jedite sporo.
Ukoliko nežvaćete temeljito, loše probavljena hrana znači lošu apsorpciju vitamina i hranjivih tvari iz hrane koju jedete. Gutanje velikih zalogaja i brzo jedenje pridonosi refluksu koji može oštetiti sluznicu grla i jednjaka.
Dobro je znati da ostale nuspojave uključuju nadutost, loša probava, žgaravica, plin, IBS, i niz drugih tegoba.
Potpuno žvakanje ne samo da će uticati na važe zdravlje, nego će naglasiti ukus hrane koju jedete. Učinit će vaše obroke ugodnijim.
0 komentari:
Post a Comment