Bijeli luk je, u narodu, poznat kao prirodni antibiotik, a da je uistinu ljekovit potvrđuju i stručnjaci.
U bijelom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih hemijskih spojeva, a među njima i nekoliko antioksidansa – spojeva koji smanjuju trošenje i opterećenost tjelesnih stanica.
Da biste do kraja iskoristili blagodati bijelog luka trebali biste ga jesti pravilno. A to znači:
1. Prije konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste potaknuli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.
2. Svaki dan trebali bismo pojesti najmanje tri češnja bijelog luka.
3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.
4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta.
Ako izbjegavate bijeli luk zbog neugodnog zadaha, problem možete riješiti žvakanjem peršinovog lišća, zrna kafe ili komorača.
0 komentari:
Post a Comment