Tuesday, February 6, 2018

Hladne su vam ruke i stopala? Ovo su bolesti koje vam možda prijete?

Hladni udovi mogu biti simptom četri opake bolesti. Hladni prsti na rukama i nogama češće su pojava kod žena nego kod muškaraca. Nju izaziva proces koji organizam održava temperaturu vitalnih organa. Međutim, ako vam se to često događa, može ukazati na neke druge, ozbiljne, zdravstvene probleme...

Anemija
Osjećate li pored hladnih ruku i neke druge simptome poput umora, glavobolje i malaksalosti, provjerite zeljezo u krvi. Željezo je glavni sastojak hemoglobina, molekula koje prenose kisik u krv i daju joj crvenu boju.

Dijabetes
Hladnoća kao i trnci u dlanovima i stopalima mogu biti prvi znaci dijabetesa. Dijabetes ostavlja posljedice na krvotok, kao i na zivcani sustav, pa je cesto pracen ovim pojavama. Stalno ste zedni, puno jedete a ne debljate se ili mrsavite, obavezno prekontrolirajte razinu secera u krvi.

Štitnjača
Hipotireoidizam ili usporen rad stitne žlijezde, dovodi do usporavanja metabolizma, a često je popračen hladnim ekstremitetima ili osjecajem hladnoce. Umor, letargija, pospanost, usporenost govora i pokreta kao i nepodnosenje visokih temperatura jasni su simptomi ovog poremecaja.

Stres
Stres također može biti uzrok hladnih ruku i nogu. On, naime, pojačava adrenalin, hormon koji se proizvodi u nadbubreznim žlijezdama, koji sužava krvne žile, pa je cirkulacija slabija, a ruke i noge su hladnije.

0 komentari:

Post a Comment