Thursday, August 9, 2018

OD SUTRA UJUTRO I NAVEČER ZATVARAJTE PROZORE I NE SUŠITE VEŠ NAPOLJU: Opasnije je nego što smo mislili

Za osobe koje burno reaguju na ambroziju upravo je počeo najteži dio godine.

Koncentracija polena ove biljke, jednog od najjačih i najopasnijih alergena na svijetu najveće vrijednosti dostiže od avgusta do kraja septembra.

Alergijska reakcija na ambroziju javlja se kada se u kubnom metru vazduha nađe 15 zrna polena ove biljke, dok se kod polena drugih biljaka opasnom smatra tek koncentracija od 30 zrna po kubiku. Kada je o liječenju reč, najčešće se primjenjuje terapija antihistaminicima i kortikosteroidima.

Kao i ostale alergije, alergija na ambroziju javlja se kada imunitet burno reagira na potpuno bezazlenu tvar, u ovom slučaju pelud ambrozije. Specijalizirane imunološke stanice počnu proizvoditi antitijela proteinima peludnih zrnaca. Slijedi niz biokemijskih reakcija koji preplavi krvotok histaminom, a taj spoj je krivac simptome koje svi alergičari predobro poznaju.

Simptomi alergije na ambroziju

Osim kihanja, šmrcanja, začepljenog nosa, poremećaja spavanja te svrbeža i peckanja očiju uobičajenih za alergiju, ambrozija može izazvati i alergijski konjunktivitis pa čak i alergijski ekcem. Taj osip nastaje 24-48 sati nakon izlaganja kože visokoj koncentraciji peludi, najčešće svrbi i bolan je, a ponekad se mogu javiti i sitne kvržice. Obično nestaje nakon dva, tri tjedna. U najtežim slučajevima mogu se javiti i kronični problemi sa sinusima (sinusitis).

Alergija na ambroziju kod djece

Peludne alergije, pa tako i ona na ambroziju, rijetko se javljaju u prve tri godine života. Ipak, kasnije se može pojaviti bilo kad – 10-godišnjak koji ranije nije imao nikakvih problema, odjednom može postati alergičan. Simptomi su isti kao i kod odraslih – curenje i svrbež nosa (zbog kojeg si djeca često izgrebu nos – neprestano ga češu i trljaju rukom). Astma (koja je ipak češća kod djece) može prilično otežati alergijsku reakciju te astmatičari kada udahnu pelud mogu razviti astmatski napadaj koji prati otežano disanje, hroptanje i ekspiratorni stridor – dakle, karakteristike pravog bronhospazma.

Kako se riješiti alergije na ambroziju

Alergija je hronična bolest, i iako ne postoji univerzalni lijek, ima načina na koji se može olakšati.



Prije svega, liječe se simptomi – kapi za nos i oči te sirupi za kašalj olakšat će disanje, a propisuju se i antihistaminici koji će smanjiti alergijsku reakciju. U težim slučajevima liječnici mogu propisati i kortikosteroide – bilo u inhalatoru ili kapima za oči.

No kod određenih slučajeva moguće je i potpuno izliječiti alergiju hiposenzibilizacijom, odnosno imunoterapijom. Alergičaru se izvan sezone alergije daju male količine alergena, kako bi se imunitet naviknuo i slabije reagirano. Postupak se odvija najčešće godinu dvije. Ako je terapija uspješno provedena, alergijske reakcije neće biti ili će biti puno slabija.

Ipak, ni liječnici nisu posve suglasni oko učinkovitosti imunoterapije – prije svega jer ovisi o mnogo faktora (od jačine alergijske reakcije, prisutnosti drugih alergija …). Osim toga, kod nekih alergija daje iznimno dobre rezultate (primjerice kod alergija na ubod osa), a kod drugih ne.

Kako olakšati simptome alergije

Kod alergija na hranu, najbolja prevencija je izbjegavati hranu. Kod alergije na ambroziju to baš i nije moguće. U sezoni cvjetanja, jedna jedina biljka može proizvesti i do milijardu peludnih zrnaca. Za alergijsku reakciju dovoljno je 20-30 zrnaca po kubnom metru. Pelud je nevjerojatno lagana, pa ju i najmanji povjetarac može daleko odnijeti. Američka ispitivanja detektirala su pelud ambrozije na visini od čak dva kilometra te 200 kilometara od obale.

Koliko je moguće, ostanite u zatvorenom u doba dana kada je koncentracija peludi najviša – između 10 i 16 sati. Naravno, u tome vas možda sprečavaju “detalji” poput odlaska na posao (fakultet, školu) i drugih obveza, ali ako imate izbora, u to vrijeme što je manje moguća vremena provodite vani.

I u kući i u automobilu držite prozore zatvorenim, a uključite klime, jer one filtriraju zrak. No ako su filteri prljavi, to će učiniti samo više štete nego koristi. Mijenjajte ih svaka dva do tri mjeseca, odnosno barem jednom prije sezone i jednom poslije.

Presvucite se čim dođete kući kako ne biste pelud raznosili po stanu. Rublje sušite u sušilici ili u zatvorenom, kako ne bi nakupilo pelud.

Obavezno se tuširajte prije spavanja (idealno bi bilo čim dođete kući), kako ne biste pelud donijeli i u krevet.

Izvor: net.hr

0 komentari:

Post a Comment