Ljudski je organizam danas sve izloženiji toksinima iz okoliša i hrane.
Međutim i emocije, mentalna stanja te psihološki stres također stvaraju otrove u tijelu.
Ti se otrovi gomilaju u tkivima i organima te opasno ugrožavaju vaše zdravlje.
Kako biste održali optimalno zdravlje i vitalnost, ayurveda predlaže povremeno čišćenje organizma.
Ako nikad niste čistili organizam, ovaj jednostavni ayurvedski detoks, koji traje svega tri dana i tijekom kojeg nećete gladovati, pravi je izbor za vas.
Lagano i lako probavljivo
Bazu jelovnika čine jednostavna zobena kaša i kitchari u kombinaciji s većim unosom tekućine, bilo da je riječ o filtriranoj vodi ili zdravim biljnim čajevima.
Hrana koja je uključena u ovaj detoks lako je probavljiva, a usto povećava vašu probavnu vatru – agni, koja je izuzetno važna za očuvanje zdravlja.
Idealna je za uravnoteženje vata, pitta i kapha doshe.
Kao dodatak, u večernjim satima možete uzimati biljku triphalu u prahu. Riječ je o mješavini triju ayurvedskih biljaka koja će poboljšati probavu, a samim time i eliminaciju toksina iz organizma.
Za žene je važno da ne provode ovaj detoks dok imaju menstruaciju, kao ni tijekom dojenja ili trudnoće.
Dobrobiti ovog 3-dnevnog detoksa:
poboljšava probavu i metabolizam
potiče eliminaciju otrova iz organizma
pridonosi održavanju zdrave tjelesne težine
poboljšava kvalitetu sna
podiže razine energije
povećava vitalnost i energiju
Najbolje vrijeme za detoks
Izvrsno vrijeme za čišćenje organizma je prijelaz sa zime na proljeće.
Svakako ga planirajte onda kada imate najmanje obaveza i kada ste najmanje pod stresom.
Najbolje je da detoks započnete tijekom vikenda kako biste se do prvog radnog dana privikli na sam režim prehrane.
Ako ste navikli na unos kofeina te povremenu konzumaciju alkohola ili cigareta, bilo bi dobro da prije ovog detoksa sve to ostavite po strani.
Budući da je ovaj detoks lagan i nije zahtjevan, neće vam stvarati dodatni stres, no zbog same prirode čišćenja organizma moguće su blaže promjene raspoloženja.
Upute za detoks
Tijekom tri dana detoksa konzumirate samo zobenu kašu i kitchari, i to uvijek svježe pripremljene.
Možete jesti koliko želite, ali pazite da se ne prejedete. Vodite računa o tome da između svakog obroka prođu barem 3 sata.
Obroci izgledaju ovako:
Doručak: jednostavna zobena kaša ili kitchari
Ručak: kitchari
Večera: kitchari
Između obroka pijte vodu ili biljne detoks čajeve poput čaja od korijandra, kumina i koromača.
Uz ručak možete pojesti i pola avokada s malo limunova soka i prstohvat soli.
Između jela nije poželjno grickanje, no ako baš ne možete odoljeti, pojedite malo svježeg voća ili nekoliko orašastih plodova.
Svaki dan popijte 8-12 šalica tople tekućine, bilo da je riječ o filtriranoj vodi ili biljnom čaju, kako biste potaknuli ispiranje toksina.
Najbolje je da tekućinu uzimate između, a ne tijekom obroka.
Napomena: nemojte ništa jesti iza 19 h.
Kako pripremiti zobenu kašu
Sastojci:
½ šalice zobenih pahuljica
1,5 šalica vode
¼ šalice grožđica
½-1 šalica nasitno nasjeckanih jabuka, marelica, krušaka ili bresaka
Začini po želji:
¼ žličice cimeta u prahu
¼ žličice muškatnog oraščića
1/8 žličice kardamoma u prahu
1/8 žličice đumbira u prahu
Priprema:
U mali lonac stavite grožđice, narezano voće i ulijte šalicu vode pa zakuhajte na srednje jakoj vatri. Smanjite vatru pa ostavite da lagano vrije 10-15 minuta, dok voće ne omekša.
Dodajte zobene pahuljice i ostatak vode, promiješajte pa opet zakuhajte. Kad zakuha, maknite s vatre, poklopite i ostavite da odstoji 5-10 minuta. Ohladite i poslužite.
Kako pripremiti kitchari
Kitchari je najpopularniji ayurvedski obrok, koji regenerira organizam i dubinski ga čisti.
Preporučuje se za sve tri doshe (vata, pitta i kapha), a osim što pogoduje zdravim osobama, pomaže i bolesnim osobama u njihovu oporavku.
Sastojci:
1 šalica mungo graha
1 šalica basmati riže
2 žlice gheeja
2 ili više šalica povrća (šparoge, mrkva, celer, bundeva, batat, zelene mahune, tikvice…)
oko 7 šalica vode (ovisno o tome želite li da bude više jušno ili gušće kao varivo)
Začini (po želji):
½ žličice sjemenki kumina
½ žličice kurkume u prahu
1,5 žličica mljevenog korijandra
½ žličice koromača u prahu
1 žličica svježe naribanog đumbira
1 žličica himalajske soli
Priprema:
Mungo grah ostavite preko noći da se namače u vodi.
Operite basmati rižu.
Nasjeckajte povrće (najbolje sezonsko).
U posudu stavite ghee, dodajte začine (kumin, kurkumu, korijandar…) pa ih pirjajte 1-2 sekundi na vatri.
Dodajte povrće pa pirjajte 2-3 minute. Umiješajte mungo grah i opranu basmati rižu pa opet pirjajte nekoliko minuta.
Ulijte vodu pa pojačajte vatru. Kad zakuha, smanjite vatru pa kuhajte 20-30 minuta.
Kitchari pospite svježim korijandrom ili peršinom i poslužite.
Čaj od korijandra, kumina i koromača
Sastojci:
3 šalice filtrirane vode
1 žličica sjemenki kumina
1 žličica sjemenki korijandra
1 žličica sjemenki koromača
Priprema:
1. U mali lonac stavite tri šalice vode i po žličicu svakog začina. Zakuhajte pa smanjite vatru i ostavite da lagano kuha 5 minuta. Za intenzivniji okus, ostavite da se čaj kuha 10 minuta.
2. Maknite s vatre, procijedite i poslužite. Ovaj čaj možete piti između obroka, tijekom cijelog dana.
Dnevna rutina tijekom detoksa
1. Ustanite dovoljno rano kako biste mogli uživati u svom jutru. Nakon buđenja, operite zube i očistite jezik bakrenom strugalicom (to će ukloniti zaostale bakterije i naslage).
2. Popijte 2,5 do 4 dl tople vode kako biste potaknuli cijeli probavni sustav.
3. Tijekom tri dana detoksa možete prakticirati samo lagane vježbe, primjerice pješačenje, tai chi, qi gong, lagane vježbe joge i sl.
4. Doručkujte zobenu kašu ili kitchari, najbolje između 7 i 8 sati.
5. Za ručak pojedite kitchari, najbolje između 12 i 13 sati.
6. Za večeru pojedite kitchari, najbolje između 17 i 18 sati.
7. Pola sata prije odlaska u krevet uzmite triphalu. Pola žličice triphale u prahu stavite u šalicu svježe prokuhane vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Ohladite i popijte.
8. Na počinak biste trebali ići najkasnije u 22 sata. Jako je važno da tijekom detoksa priuštite svom tijelu što više odmora.
Poslije detoksa
Nakon što završi vaš trodnevni detoks, postupno prelazite na težu hranu.
Vaš će se organizam još neko vrijeme čistiti od toksina pa ćete možda biti i osjetljiviji na određenu hranu, poput mliječnih proizvoda, soje, pšenice i sl.
Nastojte postupno uvoditi u jelovnik ostale namirnice - najprije voće i povrće, zatim juhe, variva i kaše, a tek nakon toga druga jela.
0 komentari:
Post a Comment