Čula sam za kefirna zrnca ili kefirne gljivice, raspitala se o njima i dobila ih relativno brzo od koleginice koja je već mjesecima pila kefir.
Odlučila sam da večeru zamijenim šoljom ovog napitka, a pravila sam ga ovako:
Svako veče sam cijedila kefir kroz plastičnu cjediljku u kojoj su ostajala kefirna zrnca.
Zatim sam ta zrnca ispirala ispod mlaza hladne tekuće vode dok ih dobro nisam oprala od mlijeka i naslaga usirenog mlijeka.
Kada se kefirna zrnca dobro isperu, stavljaju se u staklenu teglu, pa se potom prelivaju slatkim kravljim ili mlijekom od koze koje je predhodno ugrijano na sobnoj temperaturi.
Tako potopljena zrnca se pokriju pamučnom krpom i ostave na neko tamno mjesto u kući naredna 24 sata. Nakon 24 sata, kefir se procijedi i popije.
Veoma je važno da se kefir ne stavlja na sunce i u frižider, te da ne dolazi u dodir sa metalom. Mješajte ga plastičnom, drvenom ili keramičkom kašičicom.
Mjesec dana je trajala moj tretman ispijanja kefirira svakodnevno. Doručak i ručak su mi bili uobičajni, dok sam za večeru pila jednu šolju od 250ml svježe cijeđenog kefira.
Nakon sedam dana sam osjetila poboljšanje, tj. ubrzanje metabolizma, dodatnu energiju i neku vrstu svježine nakon svakog gutljaja ovog napitka.
Druge sedmice sam primjetila da su mi pantalone nešto malo “komotnije” u struku, a treće sedmice sam uvidjela da mi je stomak znatno tanji. Vaga je pokazala 3 kilograma manje!
S obzirom na to da ništa nisam mijenjala u ishrani, osim dodatka kefira, ove “dobrobiti” sam pripisala isključivo njemu.
Izvor:recepti-domacice.com
0 komentari:
Post a Comment