Tuesday, April 24, 2018

KRVNI PRITISAK STE CIJELOG ŽIVOTA MJERILI POGREŠNO: Naučnici došli do novog otkrića, OVO BI MOGLO SPASITI ŽIVOTE!

Istraživači sa Univerziteta u Londonu predstavili su rezultate svoje studije, u kojoj su naveli kako su otkrili daleko efikasniju metodu mjerenja krvnog pritiska od one tradicionalne.

U najvećem istraživanju ove vrste, zaključili su kako su uređaji bili 50% precizniji, te su mogli predvidjeti da li će pacijent umrijeti od bolesti srca.

Zapravo, otkrili su da gotovo petina odraslih sa normalnim očitanjem krvnog pritiska koristeći tradicionalni metodu, zapravo imaju visok krvni pritisak.

Ovi pacijeniti, koji se nazivaju “maskiranim” visokim pritiskom, obično su otišli kući bez liječenja.

Visok krvni pritisak je poznat kao tihi ubica, jer nema simptoma, a u velikoj mjeri povećava rizik od srčanog udara, bolesti bubrega i demencije.

Prenosivi uređaji, odnosno ambulantni monitori krvnog pritiska, koštaju između 500 i 1000 funti.

Oni mjere krvni pritisak u intervalima od 20 do 30 minuta tokom perioda od 24 sata, kada pacijenti obavljaju svoje dnevne rutine. Zbog toga su daleko tačniji, jer mnogi pacijenti sa visokim krvnim pritiskom imaju normalno očitanje kada sjede na stolici.

Iako je istraživanje pokazalo efikasnost ovih uređaja, mnoge bolnice ih još nisu otkupile. Čak i ako imaju jedan, on nije dovoljan za 7000 pacijenata, koliko ih ima u registru.

Ova studija objavljena je u časopisu “New England Journal”, a obuhvatila je podatke oko 63.910 pacijenata. Svima njima je pritisak mjeren ili tradicionalnom metodom ili putem nove tehnike prenosnog uređaja.

Istraživači su upoređivali njihovu tačnost predviđanja.

Studija je utvrdila da su oni pacijenti koji su imali “maskirani visoki pritisak”, a koji je bio normalan u tradicionalnom načinu mjerenja, obično ranije umirali. Imali su veće šanse da umru od kardiovaskularnih bolesti od onih pacijenata koji su bili liječeni zbog visokog pritiska.

Profesor Bryan Williams, vodeći autor, katedra za medicinu na Univerzitetskom koledžu u Londonu, rekao je: “Ovo istraživanje je jasan mjenjač igre, jer po prvi put definitivno pokazuje da krvni pritisak mjeren  tokom perioda od 24 sata predviđa rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara i smrti mnogo bolje od krvnog pritiska mjerenog u ordinaciji ili klinici.

0 komentari:

Post a Comment