Tuesday, April 24, 2018

IZBJEGAVAJTE KORU OD LIMUNA: Upozorenje poznatih nutricionista uzdrmalo neviđen broj domaćinstava.

Ako ste mislili da je limun “što sjajniji to zdraviji” – varate se. U pitanju je limun puniji pesticida! Iako se koristi često koristi u tom obliku, nutricionisti upozoravaju da dobro razmislite prije nego što počnete da rendate agrume, jer kora ovog voća nije za jelo, a ne preporučuje se ni u kolačima, salatama ili dijetama.

Kod svih vrsta agruma tokom dužeg skladištenja ili stajanja na trgovačkim rafovima može da dođe do truljenja, koje izazivaju gljivice. Iz tog razloga, oni se odmah poslije berbe tretiraju fungicidima, kako bi se smanjili gubici. Pranje vodom, čak i dugotrajno potapanje ne može da uništi otrove iz ovih hemikalija. Korišćenje hipermangana ili nekog drugog dezinficijensa nema svrhe, jer on uništava ukus.

Domaćicama se zato preporučuje da prije upotrebljavaju provjerene proizvode sa aromomlimuna. Zdraviji su, jer su takvi proizvodi strogo kontrolisani i na deklaraciji bar tačno piše šta sadrže, dok zloupotrebe pesticida ima uvijek i svuda. Direktno unositi toksične materije u organizam nikako ne može biti preporučljivo. Te materije su štetne za ljude, a već ih unosimo dovoljno iz svega što jedemo. Jesti koru koja je direktno tretirana pesticidima i u kojoj ima daleko najviše štetnih materija vodi u sigurnu bolest, piše “Žena“.

0 komentari:

Post a Comment