Monday, March 26, 2018

Služi dobrom zdravlju: Mlijeko od lješnjaka pravi je specijalitet. Evo kako da ga napravite…

Lješnjak je namirnica visokih energetskih vrijednosti i koju možemo pronaći u keksima, kolačima i tortama, čokoladama. Mogu se jesti sirovi, pečeni, posoljeni i sa šećerom, a sada možete i sami pripremiti mlijeko.



Sastojci:

1 šoljica lješnjaka (mjera je šoljica od 2 dl),
3-4 šoljice vode,
5 nasjeckanih datula,
prstohvat soli,
malo vanilije ili kardamoma po želji,
gaza za cijeđenje.
Priprema:

Lješnjake usitniti u blenderu. Dodati datule i preliti toplom vodom. Ostaviti da se namaču nekoliko sati ili najbolje preko noći.

Dodati so i začine i još jednom sve dobro izblendati. U široj zdjeli raširiti veći komad gaze u dvostrukom sloju tako da dobro prelazi preko rubova.

U sredinu uliti smjesu lješnjaka, skupiti rubove gaze pazeći da smjesa ne iscuri sa strane i dobro iscijediti rukama. 

Ono što ostane u zdjeli je lješnjakovo mlijeko, a ostatak mljevenih lješnjaka možete upotrijebiti za neki drugi recept. Lješnjakovo mlijeko može stajati u frižideru 3-4 dana.

Izvor: Ordinacija.hr

0 komentari:

Post a Comment