Wednesday, February 7, 2018

Medene šnite - provjerite zašto su najbolje!


  Sastojci    
 Tijesto:    
 2 žlice meda  
 180 g šećera    
 2 žlice vode     
2 žlice rastopljene masti     
2 jaja     
malo cimeta     
2 žlice kiselog vrhnja     
500 g brašna     
1 prašak za pecivo     

Fil:     
500 g šećera     
1 l mlijeka     
6 punih žlica brašna ili gustina     
250 g margarina ili maslaca     

Glazura:     
2 žlice mlijeka     
70 g čokolade     
1 žumanjak     
70 g maslaca

Priprema     1.     Šećer, vodu i med prokuhati, prohladiti i u mlako dodati 2 žlice rastopljene masti, jaja, cimet i kiselo vrhnje.     Brašno prosijati sa praškom za pecivo, pa dodati u gornju smjesu i zamijesiti tijesto.     Tijesto staviti u hladnjak na pola sata. Zatim podijeliti na 4 dijela.     2.     Svaki dio razvaljati između dva papira za pečenje.     Radna površina ispod papira za pečenje se namaže maslacem, stavi papir, tijesto i drugi papir i kore se razvaljaju bez klizanja po podlozi.     Razvaljanu koricu skupa sa papirom prebaciti na naopaku stranu velike tepsije od pećnice. Izbosti vilicom da se ne napuše pri pečenju i peći na 180"C do blijedo žućkaste boje.     Pečene kore malo odvojiti nožem od tepsije i skliznuti na krpu jednu preko druge. Ohladiti.

ILI


Veliki list papira za pečenje presaviti na pola, pa preostale 3 stranice presaviti na dimenziju velike tepsije od pećnice. Jedan komad tijesta staviti između ta dva lista papira, presaviti krajeve prema gore, pa okrenuti tijesto da savijene stranice papira budu dolje, a ravni dio gore.     Tijesto valjati u svim smjerovima dok ne popuni cijeli prostor.     Uokviren papir koristiti za sve 4 kore. Zato otvoriti gornji papir, preko tijesta staviti novi komad papira, preokrenuti tijesto na taj novi komad papira i sa papirom prenijeti na tepsiju.     3.     Hladne kore filovati i svaku sljedeću prije premazivanja malo pritisnuti da se bolje spoje sa filom. Zadnju koru tanko premazati filom i preliti glazurom od čokolade.     4.     Od litre mlijeka odvojiti malo za razmutiti brašno (gustin).     Šećer ušpinovati dok se ne otopi, dobro paziti da ne izgori jer bi fil bio gorak.     U otopljeni šećer uliti mlijeko, pomalo da ne pokipi. Zagrijavati i miješati dok se karamel, koji se od hladnog mlijeka stisnuo ne rastopi, pa uliti razmućeno brašno.     Miješati dok se ne zgusne.     Skloniti sa vatre i u skoro hladno dodati izrađeni margarin (maslac).     5.     Za glazuru na laganoj vatri kuhati mlijeko, čokoladu i 1 žumanjak dok se ne zgusne, pa umiješati maslac.     Umjesto ove glazure (original u receptu), ja pravim glazuru od: 100 g čokolade, 2 žlice šećera, par žlica mlijeka i 50 g maslaca. Sve otopim na laganoj vatri, prohladim i mlakom glazurom prelijem kolač.

0 komentari:

Post a Comment