Sastojci
Tijesto:
2 žlice meda
180 g šećera
2 žlice vode
2 žlice rastopljene masti
2 jaja
malo cimeta
2 žlice kiselog vrhnja
500 g brašna
1 prašak za pecivo
Fil:
500 g šećera
1 l mlijeka
6 punih žlica brašna ili gustina
250 g margarina ili maslaca
Glazura:
2 žlice mlijeka
70 g čokolade
1 žumanjak
70 g maslaca
Priprema 1. Šećer, vodu i med prokuhati, prohladiti i u mlako dodati 2 žlice rastopljene masti, jaja, cimet i kiselo vrhnje. Brašno prosijati sa praškom za pecivo, pa dodati u gornju smjesu i zamijesiti tijesto. Tijesto staviti u hladnjak na pola sata. Zatim podijeliti na 4 dijela. 2. Svaki dio razvaljati između dva papira za pečenje. Radna površina ispod papira za pečenje se namaže maslacem, stavi papir, tijesto i drugi papir i kore se razvaljaju bez klizanja po podlozi. Razvaljanu koricu skupa sa papirom prebaciti na naopaku stranu velike tepsije od pećnice. Izbosti vilicom da se ne napuše pri pečenju i peći na 180"C do blijedo žućkaste boje. Pečene kore malo odvojiti nožem od tepsije i skliznuti na krpu jednu preko druge. Ohladiti.
ILI
Veliki list papira za pečenje presaviti na pola, pa preostale 3 stranice presaviti na dimenziju velike tepsije od pećnice. Jedan komad tijesta staviti između ta dva lista papira, presaviti krajeve prema gore, pa okrenuti tijesto da savijene stranice papira budu dolje, a ravni dio gore. Tijesto valjati u svim smjerovima dok ne popuni cijeli prostor. Uokviren papir koristiti za sve 4 kore. Zato otvoriti gornji papir, preko tijesta staviti novi komad papira, preokrenuti tijesto na taj novi komad papira i sa papirom prenijeti na tepsiju. 3. Hladne kore filovati i svaku sljedeću prije premazivanja malo pritisnuti da se bolje spoje sa filom. Zadnju koru tanko premazati filom i preliti glazurom od čokolade. 4. Od litre mlijeka odvojiti malo za razmutiti brašno (gustin). Šećer ušpinovati dok se ne otopi, dobro paziti da ne izgori jer bi fil bio gorak. U otopljeni šećer uliti mlijeko, pomalo da ne pokipi. Zagrijavati i miješati dok se karamel, koji se od hladnog mlijeka stisnuo ne rastopi, pa uliti razmućeno brašno. Miješati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre i u skoro hladno dodati izrađeni margarin (maslac). 5. Za glazuru na laganoj vatri kuhati mlijeko, čokoladu i 1 žumanjak dok se ne zgusne, pa umiješati maslac. Umjesto ove glazure (original u receptu), ja pravim glazuru od: 100 g čokolade, 2 žlice šećera, par žlica mlijeka i 50 g maslaca. Sve otopim na laganoj vatri, prohladim i mlakom glazurom prelijem kolač.
0 komentari:
Post a Comment