Saturday, February 17, 2018

Ljuti okus prema ayurvedi


Ljuti okus (katu rasa) se sastoji od elemenata vatre i zraka te ima zagrijavajuća svojstva.

Povećava vata i pita doše i smanjuje kaphu. Ljuti okus može imati ljekovito djelovanje na organizam, međutim nemojte pretjerati. Višak ljutog u organizmu može uzrokovati određene zdravstvene probleme.


Ljekovita svojstva ljutog okusa:

- stimulira apetit
- poboljšava rad probave
- poboljšava okus hrane
- daje bistrinu umu
- pomaže u liječenju bolesti, uzrokovanih poremećajem
  kapha doše: gojaznosti, loše probave, viška vode u organizmu
- poboljšava cirkulaciju
- posjeduje anti-mikrobna svojstva
- djeluje protiv parazita
- pojačava znojenje i eliminaciju toksina iz organizma
- čisti krv
- pomaže kod kožnih bolesti
- eliminira krvne ugruške



Namirnice koje sadrže ljuti okus:

- crveni luk
- đumbir
- češnjak
- čili
- asafoetida
- kajenski papar
- crni papar
- gorušica



Pretjerani unos ljute hrane može uzrokovati slabost i umor, osjećaj pečenja, vrtoglavicu, nesvjesticu, žeđ. Povećava znojenje i vrućinu u tijelu. Može uzrokovati ili pogoršati gastritis.

Ljuti okus se najviše preporučuje osobama sa poremećajem kapha doše. Dok osobe, koje pate od viška pite ili vate u organizmu, trebale bi pripaziti na unos ljute hrane i začina.

0 komentari:

Post a Comment