Vrijeme je maškara i neodoljivih poslastica – krafni!
Postoji mnoštvo ideja za pripremu ovih pokladnih slastica, no ja ću podijeliti s vama isprobani recept za zdraviju varijantu krafni, koje se pripremaju u pećnici, i to bez suvišnih masnoća.
Klasične krafne, koje se dobivaju prženjem u ulju, sadrže puno kalorija, nisu nimalo zdrave i teško padaju na želudac.
Također, konzumacijom prženih krafni začas ćete premašiti preporučeni dnevni unos kalorija.
Za razliku od klasičnih, krafne pečene u pećnici sadrže puno manje kalorija i brzo su gotove.
Za pola sata imat ćete neodoljive, mekane i zdravije krafne, koje će vas osvojiti na prvu i svojim izgledom i okusom.
Sastojci
Za krafne:
1 šalica brašna tipa T–850
1 čajna žličica praška za pecivo
¼ čajne žličice sode bikarbone
¼ čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
prstohvat himalajske soli
170 ml mlijeka
50 g kokosova šećera
2 jušne žlice otopljenog gheeja
1 čajna žličica arome vanilije
1 jušna žlica soka od limuna
Za preljev:
4 jušne žlice brezina šećera u prahu
2 jušne žlice kakaa u prahu
2, 5 jušnih žlica mlijeka
*1 šalica = 2,5 dl
Priprema
Uključite pećnicu na 180 ºC.
Zasebno pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, muškatni oraščić i sol, a zasebno mlijeko, šećer, ghee, ekstrakt vanilije i sok od limuna.
Sve spojite pa dobro izmiješajte. Tijesto mora biti kompaktno i glatko, ne pregusto, pogodno za ulijevanje u kalupe.
Kalup za krafne premažite gheejem.
Uz pomoć žličice ili vrećice za ukrašavanje punite kalupe pripremljenim tijestom. Svaki kalup napunite do 2/3 visine (u protivnom će tijesto tijekom pečenja iscuriti i krafna će izgubiti svoj oblik).
Pecite krafne oko 12 minuta. Prije vađenja iz kalupa ostavite ih da se malo ohlade.
U manjoj posudi napravite preljev: pomiješajte šećer u prahu s kakaom i mlijekom.
Svaku krafnu lagano utisnite u preljev, ocijedite višak te ih stavite na rešetkastu podlogu kako bi se osušile.
Po želji, pospite ih mljevenim orasima, bademima, kokosom…
Uživajte u prefinim i mekanim krafnama bez suvišnih masnoća!
0 komentari:
Post a Comment