Hurmašice su tradicionalna bosanska slastica porijeklom s Bliskog istoka. Prave se u više varijanti…
A ovaj recept koji donosimo poseban je po tome što je najjednostavniji…
Sastojci:
3 jaja
3 male šoljice šećera
3 male šoljice ulja
12 šoljica brašna (ako je tijesto mekše još malo brašna dodajte)
prašak za pecivo
Agda:
9 šoljica šećera
8 šoljica vode
Priprema:
Jaja izmutiti viljuškom i dodati šećer pa još malo izmutiti. Zatim dodati i ulje, pa izmutiti. Dodati brašno i prašak za pecivo pa izmiješati kašikom. Ako tijesto ispadne premekano, još malo brašna dodati.
Formirajte hurmašice, slažite ih u pobrašnjenu tepsiju jednu do druge i pecite 20-25 min na 180°C (neka fino porumene). Za agdu, šećer i vodu dobro umutiti i tako hladnim zaliti tople hurmašice.
Izvor: oslobodjenje
0 komentari:
Post a Comment