Wednesday, February 14, 2018

HURMAŠICE NA BRZINU: Klasični bosanski kolač na najlakši mogući način

Hurmašice su tradicionalna bosanska slastica porijeklom s Bliskog istoka. Prave se u više varijanti…


A ovaj recept koji donosimo poseban je po tome što je najjednostavniji…


Sastojci:

3 jaja
3 male šoljice šećera
3 male šoljice ulja
12 šoljica brašna (ako je tijesto mekše još malo brašna dodajte)
prašak za pecivo
Agda:


9 šoljica šećera
8 šoljica vode
Priprema:


Jaja izmutiti viljuškom i dodati šećer pa još malo izmutiti. Zatim dodati i ulje, pa izmutiti. Dodati brašno i prašak za pecivo pa izmiješati kašikom. Ako tijesto ispadne premekano, još malo brašna dodati.


Formirajte hurmašice, slažite ih u pobrašnjenu tepsiju jednu do druge i pecite 20-25 min na 180°C (neka fino porumene). Za agdu, šećer i vodu dobro umutiti i tako hladnim zaliti tople hurmašice.



Izvor: oslobodjenje

0 komentari:

Post a Comment