Wednesday, February 14, 2018

Dva prirodna bioflavonoda pomažu u liječenju hepatitisa C


Hepatitis C je zarazna bolest jetre, koja pogađa 200 milijuna ljudi u svijetu.

Simptomi hepatitisa C su umor, manjak apetita, bolovi u trbuhu, mučnina i povraćanje.

Posljedice bolesti mogu biti oštećenje jetre, ciroza, zatajenje jetre, rak i smrt.

Klasična medicina za liječenje hepatitisa C koristi dva lijeka, koja se uzimaju istovremeno: interferon i ribavirin.

Na žalost ovi lijekovi imaju užasne nuspojave koje uključuju kronični umor, simptome gripe, mučninu, depresiju, anemiju, gubitak kose i mnoge druge.


Zbog nuspojava ovih lijekova mnogi pacijenti ne mogu nastaviti s terapijom. I ne samo to - terapija djeluje na samo 50 % ljudi, dok drugih 50 % su prepušteni bolesti.

Ali najnovija istraživanja su pokazala da priroda može napraviti to, što suvremeni lijekovi ne mogu - ubiti virus bez oštećenja zdravih stanica u tijelu.

Znanstvenici na Univerzitetu Kaliforniji u Los Angelesu (UCLA) su otkrili da dva prirodna bioflavonoida - katehin i naringenin - imaju snažno antivirusno djelovanje na  tkiva, zahvaćena hepatitisom C.

Dr. Samuel Wheeler, profesor patologije jetre na UCLA, predstavio je svoja istraživanja na simpoziju "Patologija ozljeda i fibroze jetre" u Washingtonu.

Ranije dr. Wheeler je već dokazao da drugi prirodni flavonoid - quercetin - može zaustaviti virus hepatitisa C bez štetnog djelovanja na organizam.

Istraživanja se nastavljaju. Sljedeći korak je testiranje katehina i naringenina na pacijentima s hepatitisom C prvog stupnja.

"Imamo na raspolaganju nekoliko novih prirodnih spojeva, koje ćemo testirati. Dobra vijest je to, što ovi spojevi nisu toksični, nemaju nuspojava i pacijenti ih mogu uzimati u velikim dozama. Bioflavonoidi su obećavajuća terapija, koja može pomoći milijunima ljudi." - kaže dr. Wheeler.



Quercetin

Quercetin je flavonoid koji se nalazi u mnogim svakodnevnim namirnicama - jabukama, čaju, luku, orašastom voću, bobičastom voću, kupusu i karfiolu.  Možete ga kupiti i u obliku dodatka prehrani u trgovinama zdrave hrane.

Quercetin ima brojne dobrobiti za zdravlje: poboljšava rad kardiovaskularnog sustava, smanjuje rizik od raka i osteoporoze, pomaže kod alergije, astme i artritisa. Quercetin je prirodni antihistamin i antioksidant.



Katehin

Katehin je prirodni flavonoid. Najviše katehina sadrži zeleni čaj i neke vrste kakaa. U ljudskoj prehrani najvažniji izvori katehina su čokolada, vino, čajevi i povrće.

Katehin ima antioksidativno i antibiotičko djelovanje. Štiti od bolesti srca, moždanog udara, raka i dijabetesa. Mnogi liječnici tvrde da katehin treba biti neizostavan dio naše prehrane, čak ga svrstavaju između vitamina.



Naringenin

Naringenin je flavonoid iz grejpa. U manjim količinama prisutan je u naranči i kožici paradajza.

Naringenin ima anti-upalna i antioksidativna svojstva, jača imunitet, regulira rad metabolizma, potpomaže mršavljenju, smanjuje rizik od raka, visokog tlaka i Alzheimerove bolesti.

0 komentari:

Post a Comment