Thursday, February 15, 2018

Crna sol kao začin i lijek

Crna sol, također poznata kao Kala Namak i Sanchal, je posebna vrsta Indijske vulkanske kamene soli.

Crna sol u stvari nije crna. Ona ima ljubičastu boju i karakterističan miris sumpora, koji je vrlo sličan mirisu kuhanih jaja.

Crna sol se dobiva iz vulkanskih područja Pakistana i Indije.

Koristi se u Indijskoj kuhinji kao začin, koji daje specifičan okus salatama, zakuskama, čatnijima i drugih Indijskim jelima.

Ovaj začin je također vrlo popularan u zapadnom svijetu, posebice kod vegana i vegetarijanaca.

Često se koristi u jelima, koje oponašaju okus i miris jaja, na primjer, dodaje se u tofu ili panir, koji se zatim koriste u jelima umjesto jaja.

Prema Indijskoj medicinskoj znanosti, ayurvedi, crna sol je vrlo zdrava namirnica.


Ayurveda smatra da crna sol...

dobar je izvor željeza
poboljšava probavu
pomaže protiv nadutosti i zatvora
sprečava žgaravicu
poboljšava vid
pomlađuje organizam


Prema ayurvedskim liječnicima, morska i posebice kamena sol su najbolje za zdravlje.

Za razliku od obične soli one ne povećavaju sadržaj natrija u krvi i zbog toga posebno se preporučuju pacijentima sa visokim tlakom.

0 komentari:

Post a Comment