Thursday, February 15, 2018

Boršč – ruska juha od cikle

Boršč je tradicionalna ruska juha od cikle, koja ima ugodan slatkasto-kiselkasti okus.
Ova juha je nevjerojatno hranjiva, ukusna i zdrava pa sam je zbog toga uvrstila u svoju kuhinju.
Boršč se može pripremiti kao osvježavajuća ljetna uha (s dodatkom rajčice i svježeg začinskog bilja) ili kao zimska juha – topla i hranjiva, s dodatkom žličice kiselog vrhnja.


Ovo je recept koji sam adaptirala iz ruske kuhinje i prilagodila za maksimalno dobar okus, nutritivnu vrijednost i brzu pripremu.


Sastojci:

    2 velike cikle
    ½ glavice kupusa, fino narezanog
    5 krumpira srednje veličine, narezanog na kockice
    3 mrkve srednje veličine, narezane na kockice
    2 rajčice (opcionalno), narezane na kockice
    1 šaka začinskog bilja (tradicionalno za boršč se koriste peršin i kopar), sitno isjeckanog
    sok jednog limuna
    domaće kiselo vrhnje (po želji)
    1 jušna žlica smeđeg šećera
    2 čajne žlice himalajske soli

Priprema:

Korak 1 (opcionalan, ako imate vremena i strpljenja):

Ogulite 1 ciklu, narežite na sitne kockice i kuhajte u velikom loncu s 3 l vode dok ne postane mekana (ovo može potrajati).

Korak 2:

U lonac sa ciklom dodajte kupus, krumpir i mrkvu. Kuhajte dok povrće ne postane mekano.

(Mrkvicu prethodno možete prepržiti na ulju. U ovom slučaju ćete je dodati u juhu kasnije).

Korak 3:

1 ciklu ogulite, naribajte, prelijte s 500 ml vrele vode i ostavite da odstoji 5-10 min. Ako niste slijedili prvi korak onda izribajte obje cikle.

Korak 4:

Kada se povrće u loncu skuha, ugasite vatru. Dodajte sok jednog limuna, sol i šećer, rajčicu izrezanu na sitne kockice i začinsko bilje.

Uzmite zdjelu u kojoj ste ostavili ciklu i iscijedite u lonac samo sok od cikle, koristeći sitno cjedilo.

Preostalu ciklu možete iskoristiti za neko drugo jelo, recimo, za popečke sa ciklom.


Posluživanje:

Kod posluživanja juhe, svakome u tanjur dodajte čajnu žlicu domaćeg kiselog vrhnja. Uživajte!


Varijacije recepta:

Tradicionalno, umjesto soka limuna, u boršč se stavljaju dvije žlice pekmeza od ribizla, kisela jabuka ili lišće kiselice.
Umjesto svježeg kupusa u boršč se po zimi može staviti kiseli kupus. U ovom slučaju nije potrebno dodavati sok limuna.
U boršč možete dodati i drugo korjenasto povrće – na primjer, korijen peršina.

0 komentari:

Post a Comment